1. Ana yemekler
a. Türk mutfağı
i.Karnıyarık
Patlıcanlar pijamalı kesilir. 1 saat kadar tuzda bekletilir. Sonrasında ortadan yarılarak kızartılır ya da fırınlanır.
İçi için kıyma tavaya koyulur. Sonra soğan koyulur. Böylece soğan daha kokar. İyice kavrulur. İsteğe gre yeşil-kırmızı kapya biber eklenir. Sonra yarım kaşık salca, domates sosu ve baharatlar katılır. Biraz nar ekşisi de güzel bir aroma verecektir. Sonrasında kıymayı geçecek kadar su eklenir ve suyunu çekene kadar kaynatılır.
Karnıyarıkların içindeki tohumlar çıkartılarak iç harca yer açılır. Sonra kıyma harcı patlıcalara doldurulur. Bir borcama tüm karnıyarıklar yerleştirilir. 1 parmak kadar yükseklikte salçalı su hazırlanarak eklenir ve fırına atılır. 20-25 dk. İsteğe göre üzerine kaşar koyulabilir.
Etler çabuk pişsin isteniyorsa düdüklüde haşlanır. Yoksa 4-5 saat sürebilir.
Güvecin en altına 2 soğan, sonra 1 kg et ( yumuşak et), üstüne biber, patates, isteğe göre fasulye. Sonrasında domatesler yuvarlak dilimlenerek en üste konur.
Bir kasede salça ve baharatlar sıcak su ile açılır ve güvecin üstüne gelene kadar dökülür.
Kaynayana kadar orta ateş, sonra kısık ateşte 1 saat kadar pişirilir.
iii. Yumurtalı Ispanak-Pazı
Ispaklar iyice yıkanır. bikaç parçaya bölünür. Bir tavaya yağ eklenir ve ıspanaklar tavaya koyulur. Daha sonra iyice ıspanakların ölmesi beklenir. Sonrasında üzerine tuz-baharat eklenir ve yumurta kırılır. Yumurta pişene kadar iyice karıştırılır.
iv. Ispanak Yataginda Tavuk Izgara
v. Nohut
Yağı kavur. Üstüne unu koy. Sonra salçayı kavurup su ekleyelim. 1 gün önceden haşladığımız nohutları 20 dk daha pişiriyoruz. asit dengesi için çok az şeker.
vi. Şehriyeli Pilav
Prinçler 1 saat kadar tuzlu soğuk suda bekletilir. Pilavı iyice süz. hiç su kalmasın yoksa piriçler kırılır, nişastası yüzünden lapa olur. Yağda şehriyeyi kavur, üstüne pirinci atıp 7-8 dk kavur. 1 e 1.5 suyunu ver. Çok az limon ve şeker at. 12 dk pişsin. Sonra tereyağını üstüne koy hemen kapağı kapat. 5 dk daha pişsin. Yemek hazır.
o. Sebzeli Çin Pilavı
Yumurtayı ayrı bir tavada pişir. Havuç, bezelye ve mısırı harşla. Pilavı harşla ( soğuk suya koy ve kaybat) Çok az yıka. 1e 1.7 gibi ölçüsü. Garnitürü tavaya koy. Üzerine pialvı yok. Tavuk suyu ekle. Soya sosu ekle. Taze soğan ekle. Üzerine yumurta.
vii. Tuzda Balık
Her 1 kg ya 1-2 yumurta akı. Yumurta akı ile tuzu harmanlıyoruz. 5 dk yoğur. Tepsinin altına aliminyum ser. Üstüne tuzu iyice ser kapla. Balıkları üstüne koy. İyice kapla. Çupra içine defne yaprağı, karabiber, maydanoz. İçine üstüne limon. 45 dk pişir.
viii. Hamsi Tava
Hamsileri güzelce diz. Yağı koy. zeytinyağı. iyice kızart. Sonra kapağı kapat hamsilerin üstüne. Yağını süz. Sonra ters çevir. Tekrar yağı ekle. Pişirdikten sonra ortasına tereyağı.
ix. Kajun tavuk
Tavuk göğsünü uzun uzun kesiyorsun. Tavuk göğsü Kajun,tuz ve zeytinyağı içinde bekleyecek. Sonra un yumurta ve pankoya sırasıyla batırıp kızgın yağa atıyoruz. Çok güzel oluyor.
x. Tavuk Wrap
Tavuk göğsünü pişir. İçine julyen kesilmiş yeşil, kırmızı biber, soğan, sarmısak, soya sos, kara biber, pul biber ile güzelce pişir. Sonra lavaş içine koycan. Demir dökümde izleyecen.
1 kabak, 1 küçük patates, 1 yumurta, 1 kabartma tozu, 1 çay kaşığı karbonat, tuz, karabiber, nane, katılaşması için un hepsini karistir.
Kabalka
1 su bardağı su, 2 su bardağı ılık süt, 1 bardak su ile 1 ck seker ve 1 paket kuru mayayi ayri bir yerde aktiflestir. Bir kapta göz karari unu (5-6 su bardagi) ve 1.5 tatli kasigi tepeleme tuzu karistir. Önce sulu mayayi koy
Sonra azar azar süt ve su karisimindan ekleyerek yoğur.
Kivami böyle olacak:
45 dk 1 saat mayalanacak.
Sofrayı yağla. Hamurlari esit böl.
Yağa tuz at. Önce yüksek sonra kısık ateste pisir.
Kırma Börek
6 yufka, yoğurt, lor, maydanoz, 1 yumurta, sıvıyağ.
Yufkanın yarısına sıvıyağ serp. Diğer yarısını da üstüne katla orası da yağlanmış olsun. Yarısına lor maydanoz karisimi koy. Diğer yarisini üstüne kapat. Büzüştür. Kücük parcalar kes tepsiye yerleştir. En üstüne yoğurt sıvıyağ yumurta karisimini bolca sür.
Kıymalı Midye Böreği
300 g kıyma 2 soğanı salça ile kavur. Tuz Karabiber at. Soğusun.
2 parmak tereyağı ve sıvıyağı erit.
Yufkaları dörde böl. Yağ gezdir katla yağlansın. Şöyle şekil ver.
Üstüne de sıvıyağ tereyağ karışımından sür fırına.
Hızlı Poğaça (Ayşe Teyzemin)
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 pk kabartma tozu
4 bardak un
Az sirke
Yoğur. Hemen yuvarla
İçine lor veya zeytin köy fırına.
Pırasalı Börek
Maya:
1 paket kuru maya
1 çk toz şeker
1 çk un
1 su b ılık su
Karıştır kabarsın.
Hamur:
6,5 su b un
Kabaran mayayı koy hepsini birden. Tuz at yoğur. 3 çay b su gidiyor. Kulak memesi kıvamında olsun.
İçi:
1 paket pırasa
1 soğan
Soğanı kavur. Pırasayı doğra kavur. Pul biber tuz az.
Lor olacak ayrıca.
xi. Etler
Pirzolaya sütü döktük. 3üne de aspir ekledik Toz biber, kekik ve biberiye.
Terbiye için: Çift marinasyon:
Şarap kırmızı, yoksa süt, yoksa soğan suyu(100ml), soda(100ml)
Kalınlığı 1mm et için 1.5 2 saat
3mm için 6 saat.
Et marinasyonu. Zeytinyağı, az miktar ayçiçekyağı(donmasın diye) rende soğan(suyu sıkılmış), isteğe bağlı hardal, hardal, süt, baharat. Tuzdoküme attıktan sonra pişen kısma dökülür.
Soslar
Teryaki Sosu: 1 silme mısır nişastasını soğuk su ile açıyoruz(yarım çay bardağı)
0.5 soya sosu(dark) 1.5 elma suyu, 1 tatlı kesme şeker kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra teryaki sosunu ekliyoruz.3 dk kaynatıyoruz.
Cafede Paris:
Kısık ateşte tereyağı 2 kaşık. Yanmasın diye 1 kaşık da ayçiçeği.Soğanı ince kes. yarım soğan. Yarım paket krema. Toz biber.zerdeçal, köri(2kaşık), zerdeçal,kekik,pul biber, tuz(az), karabiber, 1 er çay kaşığı.. Hardal ve ketçap 1 er kaşık
2. Çorbalar
i. Terbiyeli Tavuk Çorbası
Göğüs tavuk, 1 çorba kaşıgı un, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz, pulbiber, 3 avuç tel sehriye, 2-3 dal maydanoz.
Terbiyesi: yarım limon suyu, 1 yumurta sarısı
Tavukları haşlıyoruz, didikliyoruz. Tencerede tereyağı, sıvıyağı ve unu kavuruyoruz. Tavuk suyunu ekleyelim ve kaynar su ilave edelim. Tel şehriyeyi ve didiklenmiş tavukları da ekleyelim. Başka bir yerde yumurta sarısı ve limon suyunu çırpalım. Sıcak çorbadan biraz bu karışıma ekleyelim.Çorbayı karıştırarak tencereye yavaş yavaş dökelim. Kaynayana kadar sürekli karıştıralım. Pulbiber, karabiber, tuz ve maydanozu ekleyip kaynadıktan sonra altını kapatalım.
ii. Domates Çorbası
2 kaşık un, 1 kaşık tereyağı, sıvıyağ, 1 paket domates, soğuk su (tencerenin yarısına kadar), tuz, nane, karabiber, pulbiber
Unu tereyağı ve sıvıyağ ile kavuralım.1 paket domatesi ve soğuk suyu ekleyelim kaynamaya bırakalım. Kaynayınca blendırdan çekerek baharatları ekleyelim 5 dk daha kaynasın oldu bitti.
iii. Tarhana
1 çorba kaşığı tereyağı, 3,5 yemek kaşığı tarhana, 4 su bardağı soğuk su, 1 yemek kaşığı salça, tuz, pulbiber
Tereyağında salçayı biraz kavuralım, tarhanayı da ekleyerek az kavuralım. Soğuk suyu ekleyip kaynamasını bekleyelim. Tuz ve pulbiberi de ekleyelim kaynayınca blendırdan geçirelim.
iv. Paça
Düdüklüde kemikli eti kaynat.
1 su bardağı yoğurt, 2 çorba kaşığı un, 1 yumurta sarısı, sarımsak hepsini çırpalım. Çorba suyunu da ekleyelim biraz açalım. Sonra yavaş yavaş et suyuna ekleyelim.
5 dk sonra tuz, sirke, limon ekleyelim.
v. Mercimek
Mercimeği, havucu, patatesi, sarımsağı ve soğanı 1 saat kadar tencerede pişir. Ayrı bir tencerede 1 kaşık tereyağı, bir çorba karışı ayçiçek yağını ısıt ve 1 tatlı kaşığı unu kavur. Üzerine 1 su bardağı su koyalım. Kaynayan stok karışımı blenderdan geçirip yavaşça diğer karışıma dökelim. Daha sonra tuz, karabiber ve pulbiber ile yemek hazır.
vi. Ayran Aşı
Yoğurdu su ile açıyoruz. Geceden ıslatılmış aşurelik buğdayı üzerine ekliyoruz. Daha sonra tane mısır, dereotu, taze soğan, tuz ve pulbiber ekliyoruz. Son olarak biraz zeytinyağı ekliyoruz.
vii. Kremalı Mantar Çorbası
1 çorba kaşığı tereyağ, üzerine mantarı koyup kavuruyoruz. Mantar suyunu salıp tekrar çekince 1 tatlı kaşığı un ekliyoruz. 1 bardak su ekleyip iyice kaynatıyoruz. Sonra üzerine 1 tatlı kaşığı krema koyuyoruz. Çorba hazır.
viii. Şehriyeli Tavuk Suyu Çorba
45 dk boyunca tavuğun kemiği, havuc, kereviz sapı, maydanoz, defne yaprağı, sarımsak, soğan ve suyu harşlayacaz. Daha sonra içerisine tel şehriye tuz karabiber, pulbiber, tavuk parçaları ile çorba hazır.
viiii. Ekşili Misket Köfte
Biraz kıyma
1 çorba kaşığı yıkanmış pirinç
Karabiber
Kimyon
Tuz
Hepsini yoğur. Misket büyüklüğünde yuvarla. Küçük soğanı doğrayıp yağda kavur. Salça koy. Su koy. Kaynayınca köfteleri sal.
Terbiyesi:
1 yumurta sarısı
Yarım limon
2 kaşık un
Biraz suyla çırp. Suyundan biraz al karıştır. Yavaşça sal.
3. Köfteler
i. Izgara Köfte
150 gram köfteye, 1 er çay kaşığı kimyon ve kişniş atalım. Tuz ve karabiber ekelim 1 çorba kaşığı galeta unu ve 1 tatlı kaşığı maydanoz koyalım. 1 yumurta kıralım. Sonra 1 tatlı kaşığı rendelenmiş soğan ekleyelim. Eğer uzun süre dinlenme olacaksa soğanı suyunu süzüp öyle katalım.1 kaşık ayçiçek yağı ve sarmısak ekleyelim. Güzelce yoğurup 2 saat kadar dinlensin.
Kıyma 3 numarada çift çekim en ideali. İçerisine yüzde 20 oranında kuzu kıyma atılabilir.
Doküm tavayı iyice ısıtıp( el üstünde 10 sn kalamayacak) köfteleri pişirelim.
ii. Kadınbudu Köfte
100 gr kıyma içerisine tuz, karabiber koyup yoğuracaz. Daha sonra başka yerde harşlanmış pirinçten buraya 1 tatlı kaşığı kadar ekliyoruz. 2 saat dinlenme. Derin yağda pişirme.
iii. Rulo Köfte
Izgara köfte için hazırlanan karışım plastik üzerine dikdörtgen olarak yayılır. İçerisine 2 haşlanmış havuç, bezelye, yumurtanın beyazı vs. koyulup rulo yapılır. Daha sonra pişirme kağıdına alınır. 25 dk fırına atılır.
4. Tatlılar
i.Aşure
400gr aşurelik buğday, 250gr nohut, 10ar tane incir, kayısı, gün kurusu, bi avuç kuş üzümü, siyah üzüm, badem, ceviz, limon-portakal kabuğu, tarçın ve karanfil.
Aşureklik buğday ve nohutu yarım saat düdükü de kaynatalım. sonra suyunu süzelim. kenadarda sıcak suda 10 dk kadar ıncır, kayısı,üzümleri ayrı ayrı sıcak suda bekletelim. sonraonlarında suyunu süzelim.
Bi tencerede su kaynatıp nohut ve aşurelik buğdayı ekleyelim. sonra üstüne diğer malzemeleri atalım. birlikte kaynadıktan sonra bi yarım saat birlikte kaynamalı. En son tarçın karanfil limon kabuğu vs aromatik şeyleri ekleyip 5 dk daha kaynatalım.
Malzemeleri karıştırırken zorlanıyorsanız birazcık daha su ekleyin. Çok katı olmasın.
Not:Biz fasulye sevmediğimiz içinatmıyoruz. Ama adettendir. Nar varsa üstüne güzel oluyor. Bide varsa elma kurusu atılabilir.
ii.Belem turtası
4 parça milfoy hamuru, portakal kabuğu,yarım bardak şeker, 1 tarçın, 2 kaşık un, 250ml süt, 2 tatlı kaşığı nişasta, 4 yumurta
Milföyler metal 12 li mini kek kalıbı üzerine eşit şekilde paylaştırılıp, kase şeklinde yayılır.
şerbeti:yarım bardak suyu, limon kabuklarını, yarım bardak şekeri ve 1 çubuk tarçını kısık ateşke karıştırmadan şekerin erimesini ve renginin sarıya dönmesini bekliyoruz. şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
muhallebi: 2 kaşık un, 25o ml sütü sürekli çırpıyoruz. 2 tatlı kaşığı nişasta ekliyoruz. kenarndan balon attığı anda ateşten alıyoruz.
soğuyan şerbeti muhallebiye doküyoruz. daha sonra üzerine 3-4 yumurta sarısı atıp iyice karıştırıyoruz.
bütün karışımı süzgeçten geçirip hazrlanan miföy kaselerine dökülür. Daha sonra 200 derece de fırına atılır. 15 dk üstleri iyice kızarana kadar.
iii.Ayva tatlısı
Ayvalar soyulur. İkiye ayrılır. çekirdekleri çıkarılır ve saklanır. Ayvalar tencereye koyulur. üzerlerine 2 kaşık şeker eklenir. Ayvaları gececek kadar su koy. Limon, tarçın,karanfil ve ayva çekirdeklirini suya ekle. suyunu çekene kadar kısıt ateşte pişsin.
piştikten sonra kaymak ile servis yap.
1 kase irmik, 1 kase şeker, 1 bucuk kase şeker, çam fıstığı.
Çam fıstığını tereyagin siviyag karisiminda kavur. Iyice koyulassin. Sonra tereyeagi siviyag karisiminda irmigi yavas yavas 15 dk kavur koyulassin. Bir kenarda 1.5 kase suya 1 kase sekeri koy altini ac ama kaynatma su biraz isininca kapat. Helvâyi kavurmaya devam et. Kavrulunca şerbeti dök karistir iyice ceksin suyu. Ustüne pilav gibi havlu koy. Demlensin.
vi. Anne Usulü Mozaik Pasta
2 paket pötibör bisküviyi aşağıdaki gibi kırdık. 6 yemek kaşığı şekeri üzerine koy. Tereyağı ve sıvıyağı erit. Bisküvilerin üzerine ekle. 3 yemek kaşığı kakao ekle. 1 su bardagi süt koy yoğur. Buzdolabı poşetini ikiye böl aç. Elinle ıslat. Üzerine mozaigi yaydır oldu.
2 veya 3 kırmızı tatlı elmayı rendele tavaya koy çekirdekleri ile beraber. Tavada çevir 3 YK şeker at. Çekirdekleri al. Biraz da ceviz.
Hamuru:
Yarım paket (125 g) margarin (oda ısısında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 çk karbonat üzerine limon sık
1 tk sirke
3 çk pudra şekeri
3,5-4 sb un
Kulak memesi yumuşaklığında olacak yoğur. 2 ye böl merdane ile aç. 12 ye böl elmalı harçtan köy yuvarla.
Haşhaşlı Revani
Şerbet:
3 su b şeker
4 su b su
Tencerede 20-25 dk kaynasın.
İçi:
4 yumurta
Yarım su b şeker
1 su b yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağından biraz fazla haşhaş
2 bardak irmik
4 çorba kaşığı un
2 pk kabartma tozu
İstersen limon veya portakal kabuğu rendesi
Hepsini çırp yağlı borcama dök. 170 derecede 30-35 dk pişir. Ilısın kes, şerbetini öyle dök. Üstüne Hindistan cevizi.
Çilek Reçeli
Çileği akşamdan şekere bas. Sabah çıkardığı suyuyla kısık ateşte kaynat. Kapatmadan önce limonunu sık.
1 kg şeker
1 kg çilek
1 limondan az sık.
5. Zeytinyağlılar
i. Zeytinyağlı Kereviz
2 kaşık yağ içine 1/3 soğan, 1/3 sarmısak, 1 havuç ( ince küp doğranmış olacak hepsi) at ve iyice kavur. Soğanlar olunca 2 bardak su koy. Sonra portakal kabuğu, limon kabuğu, tuz ve karabiber ekle. Üstüne patatesleri ekle. 1 tatlı kaşığı şeker ekle.Son olarak portakal suyundan biraz koyup 10 dk kaynak. Üstüne kerevizleri ekle ve yemek hazır.
ii. Zeytinyağlı Enginar
2 kaşık yağ içine 1/3 soğan, 1/3 sarmısak, 1 havuç ( ince küp doğranmış olacak hepsi) at ve iyice kavur. Soğanlar olunca 2 bardak su koy. Patates ve bezelye ekle.Taze enginar ise limon ekle. 10 dk kaynatıp enginarı koy ve yemek hazır.
iii. Zeytinyağlı Ispanak Kökü
2 kaşık zeytinyağı Wok tavaya kolayım, soğan ve havuçları koyalım sonra suyunu verelim. Havuçlar pişince üsütüne ıspanakları atıp pişene kadar pişirin. Tuz karabiber. Yemek hazır.
iv. Pırasa
Demir dökümde zeytinyağında yuvarlak kestiğin iki havucu kavur. Üstüne dilimlediğin pırasayı koy kavur. 1 su bardağı bulgur, salça koy kavur. Tuz pulbiber karabiber. Sıcak su ekle. Kapağını kapat.
6 Mezeler
a. Rus Salatası
2-3 patates harşlanır, küp küp doğranır. 2-3 Yumurta harşlanır. Üzerine garnitür, yumurtanın beyazı ve turşu eklenir. Sonra mayonez ve tuz eklenir. İyice karılır.
b. Çerkez Tavuğu
c. Humus
d. Şakşuka
e. Atom
Çok acı atom biberleri önce sıcak suda biraz bekletilir. Sonra yağda tereyağı eritilir. Yağın yanmaması için çok az sıvı yağ da içine koyulabilir. Sonrasında biberlerin suyu süzülüp iyice içine atılır. Süzme yoğurt üstüne sıcak olarak dökülür. Süzme yoğurt patlıcanla da karıştırılabilir.
f. Levrek Marin
g. Mercimek Köftesi
Mercimeği iyice kaynat. Üstünde çok az su seviyesi kalana kadar bekle. 1 e 2 köftelik bulgur ekle altını kapat. 20 dk beklesin. İçine taze soğan, maydanoz, kuru soğan(isteyen salça ile de kavurabilir), kavrulmuş salça ekle. Servise hazır
h. Kremalı Patates
Patatesileri yarım vichyi olarak keselim. Sonra yağda 7-8 dk kavuralım. Sonra patatesin yarısına kadar süt koyalım. 7-8 dk daha kaynatalım. Sonra üzerine krema ekleyelim patatesleri geçene kadar. Sonra tuz, karabiber ve muskat ekleyelim. Üstü kızarana kadar fırında pişirelim. Sonra çıkarıp bide kaşar koyup tekrar fırına atıp pişirelim. Peynir olarak mozarella ısıya daha dayanıkldır. Daha uzun süre pişebilir.
i. Patates Püresi
Patatesler 6-8 e bölünür. Uzun süre kaynatılır. Sonra güzelce ezilir. Sonra tereyağı ile tekrar ezilir. Sonra içeirisnde süt ile kıvamlandırılır. Muskat, karabiber ve tuz koyulur.
j. Ispanak borani
Ispanaklar iyice yıkanıp zeytinyaında çok ölmeyecek şekilde kavrulur. Sonrasında soğutulup süzme yoğurt, tuz ve pulbiber eklenir. Üzerine zeytinyağı koyularak servis edilir.
k. Deniz Börülcesi
10-12 dakika sarmısakla haşlanır. Soğuk suyla şoklanır. Ardından kılçıklar çekilerek ayıklanır. Zeytinyağı tuz ile tatlandırılır.
l. Tarator
Havuçlar rendelenip zeytinyağı ve tereyağında sotelenir. Soğutup yoğurt ile karıştırılır.
m. Kremalı Ispanak
Mantarları verev doğra. Kapya biberleri ve soğanı at. Ispanağı da at. 1 kaşık krema ekle. Üstüne bağlamak için un. Tuz karabiber.
n. Şato Patates
Patatesi önce harşlıyoruz. Sonra kızartıyoruz. Tavada sarımsak ve toz biber ekliyoruz. Bol pul biber ekliyoruz Yarım limon ekliyoruz. En son tuz ve maydanoz ekliyoruz.
Gürcü Mutfağı
a. Haçapuri
İçindekiler
1 su bardağı ılık su
2 1/4 çay kaşığı kuru maya
1/2 su bardağı ılık süt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı un
1/2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
1 1/2 su bardağı mozzarella peyniri
1 su bardağı beyaz peynir
1/2 su bardağı parmesan peyniri
Üst için:
Yumurtalar
Tereyağı
Talimatlar
Küçük bir kapta ılık su, maya ve bir tutam şekeri birleştirin ve karıştırın. Kabarıncaya kadar 6-7 dakika dinlendirin.
Büyük bir kapta un, tuz ve şekeri karıştırın. Ilık süt, köpürttüğünüz mayayı ve yağı dökün ve yaklaşık 4-5 dakika yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 20 dakika dinlendirin daha sonra tekrar 4-5 dakika yoğurun. Hamurun üzerini temiz bir mutfak havlusu ile örtüp oda sıcaklığında iki katı olana dek 40-50 dakika dinlendirin.
Hamuru 4-6 eşit parçaya bölün ve her parçayı beze yapın. Topu yağlı kağıt üzerine alıp üzerini temiz bir mutfak havlusu ile örtüp oda sıcaklığında 15-20 dakika dinlendirin.
Orta boy bir kapta, tüm peynirleri birleştirin.
Fırını 200 dereceye önceden ısıtın.
Her parçayı büyük yemek tabağı büyüklüğünde oval şeklinde açın.Peynir karışımının bir kısmını IG reelde olduğu gibi hamurun etrafında bir tekne olacak şekilde yapın. Daha sonra ortasına peynilrli harçtan ekleyin.
Hazır pidelerin üzerini temiz bir mutfak havlusu ile örtüp 15-20 dakika mayalanmaya bırakın. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
17-20 dakika pişirin. Fırından çıkarın, khachapuri'nin ortasında bir kuyu yapın ve rellde olduğu gibi her bir kuyunun içine bir yumurta kırın. (Ben sadece yumurta sarısını ve 1/4 yumurta beyazını ekliyorum).
Fırına tekrar koyun ve yaklaşık 2-3 dakika pişirin.
Fırından çıkarın ve tereyağı ile servis yapın.
Afiyet olsun!
b. Mısır Ekmeği
3 su bardağı haşlanmış mısır unu
(varsa) kaymak
1 paket kabartma tozu
Tuz
Az sıvıyağ
1,5 su bardağı su
Su hariç tüm malzemeleri karıştır. Suyu azar azar ekle. Kek kıvamından daha sert hale gelsin. Elinde top yap. Yaydır fırın tepsisine koy. 200 derecede pişir.
Yorumlar
Yorum Gönder